Japánban

Tizennegyedik, egyben utolsó közös napunk

2016/11/14. - írta: Tavasziszél

Ma Noh színházba mentünk, Gyuri sokat mesélt róla az elmúlt években, ő már többször volt. Szerencsére találtunk egy olyan előadást Osakában, ami délután 2-kor kezdődött, így utána még bőven vissza tudtunk érni Narába, ahol a szállásunk van.

Az előadás előtt volt egy felvezető szöveg, majd egy vidám, kétszemélyes darab, aztán kb. 1 óra elteltével kezdődött a Noh előadás. A főszereplő maszkban játszott, a másik két szereplő maszk nélkül. Volt egy kórus és 3 zenész, mindannyian a színpadon ültek, térdeltek. Az egyik zenész fuvolán játszott, a másik kettő kis dobokon, és énekeltek is. A darab az 1400-as években íródott. Énekelve beszéltek a szereplők, vagyis nem teljesen éneknek mondanám ezt, de nagyon dallamosan, elnyújtva mondták ki a szavakat. Gyönyörű ruháik voltak, minden tökéletesen megkomponált volt rajtuk.

Gyuri mondta, hogy a Noh színészek közül a főszereplő, a Shite megvilágosodott ember. Lehetett érezni, ahogy beszélt és mozgott, hogy átszellemült állapotban játszott. Már csak négy család van Japánban, akik a Noh színházat fenntartják élő tanátadási vonalon Zeami mester óta, aki a Noh színház alapítója volt.

Visszaérve Narába még beültünk vacsizni, most paradicsomos Ramen levest ettem, amilyet még nem láttam sehol, és nem is hallottam róla azelőtt. Finom volt nagyon, kicsit olaszos hatású, de ezt egyáltalán nem bántam. :)

Nóri

komment
süti beállítások módosítása